Uncategorized

office 2016 review: De nieuwe strategie van Microsoft?

Microsoft heeft met Office altijd een sterke marktpositie, het product wordt veel gebruikt. Zowel thuis, op bedrijven en op scholen, het product staat nu op zo’n 1,2 miljard computers. Microsoft brengt om de 3 jaar een nieuwe versie van zijn product uit. Microsoft Office 356 abonnees kunnen deze versie weer downloaden en gebruikers zonder office 356 moeten deze versie weer los kopen. Maar is dat het geld eigenlijk wel waard?

Is er veel veranderd?
Ja en nee. Microsoft moet de concurrentie tegen Google aan, dit zie je vooral terug in deze versie, ook zijn er een aantal nieuwe functies in de office apps. Microsoft heeft al een paar jaar samenwerk opties via OneDrive (office online), die sloeg nog niet echt aan, bij de concurrent Google sloeg die wel aan. Microsoft moet wat doen. En komt dan ook met de stap die ze op mij betreft al in Office 2010 hadden moeten stoppen: Samenwerken. Samenwerken in het nieuwe office werkt naar behoren. Ook vind ik het een goede aanvulling dat dit ook via de mobiele office apps kan.
het meeste is niet veranderd.
Maar het meeste is niet veranderd. Zo werkt alles nog in de oude vertrouwde tab menu’s. Wel zijn er een paar dingen aan design veranderd die je wel zullen gaan opvallen, zeker als je de mobiele office apps kent. De kleur van de app speelt nu een grote rol in het design. Persoonlijk vind ik dit mooi omdat je dan echt duidelijk ziet om welke office app het gaat. Een andere leuke nieuwe toevoeging vind ik dat je bijvoorbeeld een video kan toevoegen aan je Word document. Dit is een leuke toevoeging als je je document niet print. Als je bijvoorbeeld iets schrijft over een mobieltje, kan je er meteen een online video in zetten, om iets meer duidelijk te maken over het onderwerp.
De strategie van Microsoft.
In 2014 is er veel veranderd bij Microsoft, in dat jaar kwam er een nieuwe CEO, Satya Nadella volgde Steve Ballmer op, beide hebben ze een compleet andere visie. Ballmer wilde namelijk vooral zijn eigen producten uitlichten door bijvoorbeeld op een Surface wel Office te zetten en daardoor geen Office maakten for iOS en Android. Dit was achteraf geen slimme zet, Google en Apple kregen steeds meer downloads bij hun productiviteit pakketten, dit kon zo niet meer, office moet ook komen voor de concurrenten vond Nadella, de huidige CEO van Microsoft. Vrijwel meteen toen Nadella CEO werd lekde er al plannen uit voor Office voor iOS en Android. Op vandaag de dag is Office ook op iOS en Android vaak gedownload want de iOS versie heeft al 63 miljoen downloads.

Office 356

Office 356 is het pakket waarmee Microsoft klanten wilt blijven laten betalen. Als je Office 356 hebt krijg je 1TB OneDrive opslag, Office en Skype belminuten in je pakket. Dit pakket kost dan ook €10 per maand voor persoonlijk gebruik. Ook voor de mobiele apps van Office is 356 verplicht voor de betaalde functies. Hier kan je de apps niet los voor kopen.

Is Office nog steeds veel beter dan zijn concurrenten?

Ik zeg ja, omdat nog steeds veel meer functies heeft dan bijvoorbeeld Google Documenten. Een goede functie is bijvoorbeeld dat je bij Office je bestander gewoon op je computer kan opslaan, en dat je niet verplicht bent om deze op een server van een bedrijf te zetten. Ook zit je goed als je echt je eigen ‘likje’ over een document, presentatie of spreadsheet wilt geven. Persoonlijk vind ik de mobiele apps ook veel beter dan die van Bijvoorbeeld Google of Apple.

Cijfer?

Ik vind het een goed uitgewerkt product, daarom geef ik het een 8.