Geen categorie

Xiaomi Mi Box 4K Review

Xiaomi is een zeer groot Chinees elektronica merk, het merk staat er om bekend dat ze altijd goede producten voor een klein prijsje verkopen. Het probleem bij Xiaomi was altijd dat ze hun producten alleen in Azië verkochten. Daar is sinds vorig jaar verandering in gekomen. Xiaomi verkoopt sinds vorig jaar namelijk een paar producten via hun website mi.com in de Verenigde Staten en hebben ze in samenwerking met Google de Xiaomi Mi Box gemaakt: dit is een TV-boxje die op Android TV draait.

Android TV
Als je nog nooit van de Xiaomi Mi Box hebt gehoord, dan zou het kunnen dat je wel eens van een Android TV boxje gehoord hebt. Dit is een (meestal Chinees) boxje die je aan je TV kunt aansluiten waardoor je er Android apps op kunt installeren. Android TV is anders dan dat. Android TV heeft een interface die 100% gemaakt is voor televisies. In de Google Play Store vind je dan ook alleen apps die gemaakt zijn voor TV’s. Dit heeft de voordelen dat alles gemakkelijk te bedienen is met je afstandsbediening, maar niet alle Android apps zijn beschikbaar omdat deze dan niet voor TV’s zijn geoptimaliseert. Apps die niet beschikbaar zijn kan je wel ´sideloaden’. Als je dit doet merk je toch dat apps die voor TV’s zijn geoptimaliseerd beter werken dan apps die niet geoptimaliseerd zijn. Niet geoptimaliseerde apps werken namelijk meestal niet goed zonder een touchscreen en werken dan alleen als je een muis aansluit via het USB-poort van de MiBox. Typen op TV’s is natuurlijk het vervelendste wat er is! Daarom is in Android TV een spraakfunctie ingebouwd, je kunt vanaf de afstandsbediening van de Mi Box op het microfoontje drukken. Als je dit op het homescreen doet kun je bijvoorbeeld op je favoriete film zoeken en als je in een app bent kun je met deze functie door de app zoeken. Over Apps gesproken die zijn er genoeg. Netfix, YouTube en Vimeo werken uitstekend. Mocht er een app zijn die geen TV apps heeft kun je de mobiele app handmatig installeren (dit werkt, zoals eerder aan gegeven niet altijd helemaal goed), of een alternatief downloaden (zo is er voor uitzending gemist een goed alternatief). Ook is er Cast functionaliteit ingebouwd dus kun je ook van alles streamen van af je telefoon zoals ook op een Chromecast kan.  Zelf vind ik Android TV het grootste voordeel van heel de Mi Box. Alles werkt gewoon zoals het zou moeten werken en het ziet er ook nog eens allemaal mooi uit door het material design dat er gebruikt wordt. 
 [envira-gallery id=”336″]
Specificaties
De Xiaomi Mi Box heeft een Cortex A53 processor geklokt op 2.0 GHz samen met 2GB aan werkgeheugen. Dit is genoeg om de applicaties snel te kunnen draaien. Je moet er ook geen hele grote verwachtingen van hebben. Alles draait soepel maar ook niet fantastisch. Het opslaggeheugen is maar 8GB maar is uit te bereiden via USB. Dit betekent dat je er in theorie ook een externe harde schijf van 2TB aan kunt hangen. Je kunt, zoals in Android Marshmallow was geintroduceert, een je USB stick of hardeschijf formatteren als interne opslag. De software draait nog op Android 6.0 Marshmallow maar volgens Xiaomi zou er in het eerste kwartaal van 2017 een update naar 7.0 Nougat moeten komen. 
Behuizing
De Mi Box is gemaakt van plastic en voelt niet erg ´premium’ aan. Dit hoeft ook niet voor de prijs die je er voor betaalt vind ik. De afmetingen van de MiBox zijn 101 x 101 x 19.5 millimeter. Aan de achterkant vind je een 3.5mm audio uit poort, een USB 2.0 poort, een plug voor de voeding en een HDMI 2.0 aansluiting. 
[envira-gallery id=”348″]
Beschikbaarheid
Helaas is de Mi Box (nog) niet beschikbaar in Nederlands, maar alleen beschikbaar in de VS. In de vernigde Staten is de Mi Box te koop van $69 bij onder andere de Walmart. Dit is ook waar ik dit product heb gekocht. Je zou het product kunnen importeren, maar dan moet je er uiteraard wel rekening mee houden dat de prijs een stuk hoger zou kunnen worden.